Fri. Aug 12th, 2022

Štirje carski rezi? Seveda je mogoče!

Med tretjim carskim rezom, ki sem ga spremljala budna, me je operater strmo pogledal in še enkrat vprašal: »Torej se res ne boste odločili za sterilizacijo?« »Ne«, sem mu odvrnila, »jaz pridem še enkrat!«

Dejal je, da je maternica tanka kot celofan in da bi počila pri enem samem popadku, če se odločim še za četrto nosečnost.

Njegove besede sem si dobro zapomnila, a želja po še enem otroku se je oglašala. Iz dneva v dan, kot da moje materinstvo še ni izpolnjeno.

Oklevala sem in malo me je bilo strah, zato sem odšla na posvet še k priznanemu strokovnjaku, ki pa me sploh ni hotel pregledati, ko sme mu povedala, da sem imela v drugi nosečnosti predležečo posteljico, v tretji pa krvavitve in vmes še en spontani splav.

A poiskala sem še nekaj mnenj in ugotovila, da so se v Sloveniji doslej vsi četrti carski rezi srečni iztekli, da jih ponekod opravijo tudi več … predvsem pa sem se zanesla na nek ženski notranji čut, na intuicijo, saj sem globoko v sebi čutila, da ne gre za igro z ognjem, ampak da bo vse v redu, če se odločim še enkrat okusiti materinstvo.

Ko sem zanosila, se mi je zdelo, da sem odvrgla težko breme odločanja. Mirno sem odšla na pregled, malo osupnila svojo ginekologinjo, a mi je zagotovila, da bo vse sile vložila v ugoden razplet nosečnosti. Ta je potekala mirno, morda še najlepše od vseh, dokler se nisem odločila za nuhalno svetlino.

Še danes mi je žal! Že ko sem se naročala po telefonu, sem že spet intuitivno slutila, da izvid ne bo okej, in namesto da bi na dan pregleda odkorakala iz čakalnice, sem kar čakala in vedela … Da bo izvid slab, tveganje je znašalo kar 1:78. A spet sem vedela, da slaba napoved v mojem primeru ne pomeni tako rekoč nič. Spet ta intuicija! Ki pa je resni zdravnici nisem mogla razlagati, ko me je ogorčeno prepričevala, naj grem na amniocentezo. A kaj bi ta spremenila? Morda bi se končala zaželena nosečnost, zadnja možnost za otroka.

 

Nosečnost je hitro tekla in v 30. tednu so se nekega večera nenadoma pojavili popadki. Skušala sem jih ignorirati, upala sem, da se motim, a ko so se pojavljali že na sedem minut, so mi v ušesih še bolj odzvanjale besede o tem, da ne bi smelo priti niti do enega. Predvsem pa ne deset tednov prezgodaj! Za namenček je eden od otrok bruhal kot za stavo in ker nimamo babi servisa, sem se sama odpeljala z avtom v dvajset minut oddaljeno porodnišnico. Spet povsem mirna, saj sem vedela, da bo vse v redu. To sem preprosto čutila in tako je bilo. Popadke so zaustavili.

Z ginekologinjo sva se dogovorili, da izvede carski rez pri dopolnjenih 38. tednih nosečnosti. Bila je napeta, jaz pa mirna. Če se samo spomnim prvega carskega reza! Bil je tako hud, da še štiri dni nisem mogla vstati iz postelje, kdaj sem otroka prvič videla, se niti ne spomnim. Pri drugem, ki je potekal s spinalno analgezijo, mi je ta popustila sredi poroda. Tudi v tretje … Četrti carski rez pa je bil zame od vseh najlažji! Nagrajena sem bila s krepkim novorojenčkom, ki je že dva tedna pred rokom tehtal štiri kilograme in že isti večer po operativnem porodu sem naredila nekaj korakov po sobi!

Ko sem domov odnesla našo štručko, sem se večkrat spomnila na nihanje med pogumom in strahom. In na čudeže, ki se včasih zgodijo. Eden od skrbnih zdravnikov, ki so spremljali četrto nosečnost, je večkrat meril maternično steno. Tisto, ki je bila po tretjem carskem rezu tanka kot celofan. Tisto, ki je vzdržala nekaj ur prezgodnjih popadkov. Tisto, ki je proti koncu nosečnosti na mestu reza merila neverjetnega 1,2 milimetra in se med nosečnostjo odebelila namesto stanjšala.

Mami na četrto potenco