Wed. Feb 1st, 2023

Aktualno

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo v letu 2012 za opravljanje splavov iz zdravstvene blagajne namenili več kot 1,7 milijona evrov. Pred tedni je bil na spletnem portalu rtvslo.si objavljen cenik najpogostejcenik najpogostejših zdravstvenih posegov v slovenskem javnem zdravstvu v letu 2012. Med njimi se je na 11. mestu znašel tudi splav. V enem letu smo splavili 3.458 otrok. Slovenski davkoplačevalci za neodgovorno spolnost nekaterih in odločitev za "prekinitev nosečnosti" v enem letu plačamo 1.717.092 EUR.

Vsak splav stane 622 oz. 428 EUR in prav vsak evro zanj pride iz zdravstvene blagajne. Preračunano smo slovenski davkoplačevalci za neodgovorno spolnost in odločitev za "prekinitev nosečnosti" v enem letu plačali 1.717.092 EUR.

... Read More
Avtor: dr. Robert Petkovšek

Ob tem, ko se je izkazalo, da večina novih parlamentarnih strank ni pripravljena na kompromisni predlog Družinske pobude in s tem tako rekoč predlagatelje kompromisa silijo v referendum, znova prihajajo v ospredje sporni vidiki Družinskega zakonika, ki ga je pripravila padla vlada. Zakoniku je treba priznati, da poskuša urediti vrsto odprtih vprašanj, ki zadevajo družinsko življenje.

Prav tako pa je res, da se zakonik dotika nekaterih temeljnih družbenih in civilizacijskih vrednot. Ta vprašanja niso samo tehnične narave, ampak so globlja, ideološka vprašanja. In prav v ta vprašanja zakonik posega: poskuša spreminjati vrednote, ki so med najbolj občutljivimi in so civilizacijsko univerzalne. Stranke, ki so napovedovale, da Slovenija potrebuje zgolj tehnično vlado, vlado za rešitev iz krize, in naj zato ne bi odpirale ideoloških vprašanj, sedaj podpirajo predlagani zakonik in z tem skrajne ideološke spremembe. Eno so besede, drugo dejanja.

... Read More
Primarij Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani dr. Ludvik Vidmar je v Delovi prilogi Ona (16.08.2011) opozoril, da okuženost z virusom HIV v Sloveniji še vedno raste ter da je med novo okuženimi kar 80% moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Glavni razlog za to vidi v povečani promiskuiteti in izgubljanju vrednote zvestobe.

Število okuženih na leto se je do leta 2005 gibalo okoli 25, nato pa se je dvignilo na približno 40. Dosedanji neslavni rekord smo v Sloveniji zabeležili leta 2009 (49), vendar dosedanje številke kažejo, da bo okuženih letos še več.

... Read More
Programerska hiša ponuja visoko tehnološko rešitev parom, ki se trudijo, da bi zapluli v kompleksni svet zapisovanja plodnosti. Tim Boh, katoliški ustanovitelj in lastnik Novuscorja je v razlagi za Catholic News Agency označil novi računalniški program kot »novi obraz« naravnega načrtovanja družine.

Na spletni strani Novuscor website povedo da temelji FertileView na rabi simptotermalne metode, kjer žena nadzoruje temperaturo in druge telesne znake, ki kažejo, v katerem delu menstrualnega ciklusa je.

Program nudi parom preprost način za zapisovanje in razlago teh znakov in ga je mogoče uporabiti za doseganje ali izogibanje nosečnosti.

Drugi visoko tehnološki sistemi za kontrolo plodnosti ta čas na tržišču dajejo povratno informacijo o plodnosti žene z uporabo testa urina ali sline. Boh pravi, da se FertileView od teh sistemov razlikuje po tem, da parom omogoča aktivno sodelovanje v procesu. Program uporabnike uči, kako deluje žensko telo, uči opazovati in zapisovati znamenja plodnosti.

... Read More
Veliko Američanov so pretresla poročila o nedavni pedofilski konferenci v Baltimoru, na kateri so psihiatri in drugi izvedenci za duševno zdravje, ki zastopajo ustanove, kot sta Harvard in Johns Hopkins, skušali predstaviti pedofilijo v privlačni in celo pozitivni luči.

Toda zakaj naj nas to preseneča? Akademski članki v znanstvenih revijah že leta predstavljajo pedofilijo v privlačni luči, in kakor je opozoril Matthew Cullinan Hoffman, je Združenje ameriških psihiatrov /APA/ leta 1998 objavilo poročilo, v katerem »je trdil, da je 'negativni potencial' spolnosti odraslih z otroki 'pretirano poudarjen' ter da 'velika večina moških in žensk ne govori o negativnih spolnih posledicah zaradi svojih izkušenj spolnih zlorab v otroštvu'. Trdil je celo, da je veliko število žrtev povedalo, da so njihove izkušnje 'pozitivne' in da bi bilo treba besedno zvezo 'spolna zloraba otrok' nadomestiti z zvezo 'spolnost odrasli-otroci'« Spet drugi so skovali še bolj gnusen izraz »medgeneracijska intimnost«.

... Read More
V pogovoru, ki bo kmalu objavljen, je rolling stone Justin Bieber, idol najstnikov razkril, da ima nekaj skupnega z rastočim številom mladih v Združenih državah: zagovarja življenje.

'V resnici nisem prepričan v splav,' je povedal urednici člankov Vanessi Grigoriadis. 'To je tako, kakor da bi ubili otroka.'

Ko so ga vprašali, ali nasprotuje splavu tudi v primeru posilstva, je mladi pevec odvrnil: 'Hm. Menim, da je to zares žalostno, toda vse se zgodi z razlogom. No, nisem bil v takem položaju, zato o tem ne bi mogel soditi.

... Read More
Gianna Jessen je 8. septembra 2008 nagovorila avstralsko javnost v parlamentu v Melbournu.

Posvojena sem. Moja biološka mati je imela 17 let, moj biološki oče prav tako. Noseča je bila 7 mesecev in pol, ko se je odločila oditi na kliniko Planned Parenthood, ki opravi največ splavov na svetu. Svetovali so ji splav s solno raztopino, ki jo uporabljajo za izvršitev splava v poznih mesecih nosečnosti. Pri tem se solna raztopina vbrizgava v materino telo; otrok golta to raztopino, ki ga razžira odznotraj in odzunaj, mati pa rodi mrtvega otroka v roku 24 ur. Toda na ogromno in šokantno presenečenje vseh se nisem rodila mrtva, ampak živa, in sicer 6. aprila 1977 v kliniki za opravljanje splavov v okrožju Los Angelesa. V popolnem načrtovanju mojega rojstva je fantastično prav dejstvo, da izvršitelj splava še ni prišel v službo, tako da ni imel možnosti, da bi nadaljeval s svojim načrtom za moje življenje, ki je bil – moja smrt.

... Read More
Pred dvema letoma je bila običajna kanadska dvanajstletnica. Danes ima za seboj posnetek svojega govora na YouTube-u, ki si ga je ogledalo več kot milijon ljudi, govorila je pred desettisočglavo množico, v krogih zagovornikov življenja pa je znana kot ena izmed vzhajajočih voditeljic boja za življenje. Kdo je Lia Mills?

Vse se je začelo s šolskim govorniškim tekmovanjem. Sedmošolka Lia Mills si je za predmet svojega govora izbrala argumente proti splavu. Ko je govor prijavila učiteljici, zagovornici splava, ji je ta svetovala, naj si izbere drugo snov. Izbrano temo bi sicer lahko predstavila razredu, vendar bi bila avtomatično diskvalificirana iz tekmovanja.

Kot je Lia priznala kasneje, je precej tekmovalna oseba in ji je tekmovanje pomenilo veliko, vendar se je po molitvi in razmisleku odločila, da se bo kljub diskvalifikaciji držala začrtane snovi. Niti v sanjah si njena družina ni mogla predstavljati, kaj bo tej pokončni odločitvi sledilo.

... Read More
Avtor: prof. dr. Jože Trontelj, predsednik Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Sestavljalci predloga Družinskega zakonika niso zaprosili za mnenje Komisije za medicinsko etiko (KME), niti v fazi osnutka ne pozneje, čeprav so npr. določbe o posvojitvah otrok v istospolne zakonske skupnosti tako nove in tako občutljive, da bi upravičile vsaj okviren pogovor z državnim telesom, ki je odgovorno za svetovanje glede bioetičnih vprašanj. To opustitev obžalujemo. Po splošni oceni zakonik prinaša mnogo dobrega, žal pa je zbudil tudi nekaj pomislekov, ki se zdijo upravičeni. Samo o tem zadnjem bi rad napisal nekaj misli. KME o tem na svojo pobudo ni imela kakšne formalne razprave.

Pojavi raznolikih skupnosti LGBT (lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in transseksualnih) so vse številnejši in vse bolj splošno sprejeti. Vrednostne sodbe o istospolni usmerjenosti so nepotrebne, lahko celo krivične. Podatek iz ljudskega štetja v ZDA pred 10 leti, da je tam samo še 24 % klasičnih naravnih družin z očetom materjo in otroki, ki živijo v enem domu skupaj, pa je dobesedno osupljiv. Zdi se, da se uregne klasična družina znajti v položaju manjšine. Podatkov o tem, koliko je 'alternativnih družin' posameznih vrst, pa manjkajo, mnoge se niti ne razkrijejo. Ni moj namen, razpravljati o teh raznolikih partnerstvih.

... Read More
Avtor: BOGDAN ŽORŽ - eden od slovenskih najbolj priznanih psihoterapevtov. Kot "geštalt psihoterapevt" se ukvarja v glavnem z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi. Je tudi priljubljen predavatelj in pisec.

Psihoterapija kot stroka pravzaprav lahko zelo malo pove o vprašanjih, ki razvnemajo slovensko javnost ob pripravah na nov družinski zakonik. Prvi problem je v tem, da je psihoterapija razmeroma mlada stroka, ki si pravzaprav šele vtira pot med strokovne poklice, in zato razpolaga z zelo malo lastnih raziskav in študij, prvenstveno se usmerja v raziskave in študije, ki so neposredno pomembne za psihoterapevtske postopke in procese. Tako praktično ne poznam nobene raziskave ali študije, ki bi bila izvirno psihoterapevtska, in bi jo lahko neposredno uporabil kot osnovo za strokovna stališča ob predlaganih rešitvah. Drugo vprašanje pa sega na področje etike.

... Read More