Wed. Feb 1st, 2023

Zgodbe, ki jih piše življenje

maj99 5 min read

Začelo se je, ko sem pred trinajstimi leti „nenačrtovano“ (po moji takratni vednosti) zanosila. Pred tem pa sem že dvakrat rodila. Otroka sta bila stara šest let in petnajst mesecev.

Še vedno se živo spominjam besed, ko sem možu, ne da bi prej opravila testiranje, dejala: „Noseča sem.“ Z možem takrat „nisva bila na mestu“, pomislila sem na umetni splav. Že sama misel na umetni splav me je pripeljala do najstrašnejšega dejanja v mojem življenju.

Mož je odločitev „za življenje“ prepustil meni. Kakšno naključje, mar res ? Vedno se o vsem pogovoriva, preden sprejmeva skupno odločitev, a v tej stiski sem ostala popolnoma sama. Lahko bi se odločila prav, vendar se žal nisem. Obrnila sem hrbet Družini, Življenju, Bogu, Ljubezni ...

Na misel mi prihaja prošnja, ko sem tistega usodnega majskega dne v joku prosila: „Bog, če res obstajaš, kje si zdaj, reši me ...“ V sebi sem še tik pred posegom čutila, in to čutim še danes, kako močno si želim povedati medicinski sestri, da sem si premislila in oditi domov, ob tem sem se vsa tresla in jokala ... Vendar nisem zmogla spregovoriti ... O grozljivem dejanju, z možem nisva dosti govorila, bilo je težko govoriti o splavu.

... Read More
Tumor in nosečnost 4 min read
Želim opisati dogajanje ob moji zadnji nosečnosti in bolezni v njej. Kar težko začnem pisati zgodbo, ki ji pravzaprav ne vem niti začetka, še manj konca. Mogoče se začne tam, ko sem v srcu začutila močno hrepenenje, da bi v naši družini postavili Boga prav na prvo mesto. Takrat sem mislila, da to pomeni, da se moj mož spremeni, da se osebno sreča z Jezusom in vneto sem začela moliti. Spomnim se, ko sem Marijo na Žežlju (Marijina romarska pot pri Vinici) prosila, naj mu izprosi to milost pri Bogu. V ta namen sem bila pripravljena nositi tudi kakšen križ (seveda ne prevelikega) in to sem Mariji tudi povedala.
... Read More
Ko sem rodila prvega otroka, je bila sreča popolna. Pri šestih tednih pa sva ga zadnji hip pripeljala v bolnišnico. Rekli so, da bo prizadet, vendar se je dobro izteklo. Še zdaj ne veva, kaj mu je pravzaprav bilo, ampak tega strahu ne privoščim nikomur. Potem sem zanosila drugič. Mož je še študiral, sama sem bila zaposlena za določen čas. Nadrejeni mi je že prej dal jasno vedeti, da bo služba ob še enem otroku vprašljiva.
... Read More
Bilo mi je 18 let 1 min read
Hitro so minili samski dnevi, vendar tega ne obžalujem. Vse skupaj se je pričelo z zamujanjem menstruacije. Ugotovila sem , da sem noseča. V tem stresnem stanju mi je najprej na misel prišel splav, vendar do tega ni prišlo. Bilo mi je 18 let in tako sem se odločila obdržati otroka brez vedenja mojih staršev. Prišel je čas resnice. Starši so bili zelo razočarani in šokirani.
... Read More
Moja zgodba, Ines 2 min read

Mislim, da se ženska za splav vedno odloči izključno zaradi argumentov razuma... Je pa res, da je pa ta razumska odločitev sprejeta kot posledica velike čustvene stiske in strahu pred posledicami in spoznanjem, da nekega odnosa ni več, dvomom ali bo z otrokom vse v redu, mladosti in seveda verjetno osebnimi dilemami... Prav te dileme so včasih tiste, ki te pripeljejo na rob in ko nimaš več moči, da bi se spopadal z njimi, ker ni nobene druge možnosti, pač izbereš navidez razumsko rešitev in si misliš, da bo s tem vsega konec v trenutku... ... Read More

Sama sem 'gor spravila' dve hčerki, pred letom in pol pa obnovila zvezo z človekom, za katerega sem še vedno prepričana, da je moja 'sorodna duša' in si življenja brez njega skoraj ne znam predstavljati. Skupno sva se pred dobrega pol leta odločila, da bova imela otroka. Obljubljal je, da se bo preselil k meni, da bova končno po vseh teh letih (24 let nekakšnih zamujenih priložnosti) izpolnila najine sanje in uživala skupaj.... Read More

Kot študentka 4. letnika srednje šole za zdravstvo, sem v okviru kliničnih vaj v Ljubljanski porodnišnici šla na "dnevno kliniko" V osnovi so bile to samo še ene vaje in se niti nisem pripravljala na to kar bi me tam lahko pričakalo. Kar sem videla me je na začetku šokiralo, nato sem počasi nehala hiperventilirat in začela procesirat vse dogajanje pred mojimi očmi.

... Read More