Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Članki... arrow Predimplantacijska genetska diagnostika zarodkov ne izboljša izidov IVF postopkov
Predimplantacijska genetska diagnostika zarodkov ne izboljša izidov IVF postopkov
11 September 2007
Predimplantacijska genetska diagnostika zarodkov pri starejših ženskah bolj zmanjšuje kakor pa povečuje število neprekinjenih nosečnosti in rojstev živorojenih otrok po postopku zunajtelesne oploditve (postopek IVF) kažejo obsežne raziskave objavljene julija v reviji The New England Journal of Medicine. „Število nosečnosti je pri starejših ženskah po oploditvi in vitro tako nizko, da razočara,“ so zapisali Sebastiaan Masetnbroe in njegovi kolegi z amsterdamske univerze na Nizozemskem. Pravijo, da so predvidevali, da bo predimplantacijska genetska diagnostika zarodkov izboljšala učinkovitost postopkov oploditve in vitro pri teh ženskah.“

Od 406 naključno izbranih žena jih je bilo 206 določenih za predimplantacijsko genetsko diagnostiko zarodkov, 202 pa za kontrolno skupino pri skupno 836 ciklusih oploditev in vitro. (434 ciklusov s predimplantacijsko genetsko diagnostiko in 402 ciklusa brez predimplantacijske genetske diagnostike). V prvi skupini je bila neprekinjena nosečnost znatno nižja kakor pri kontrolni skupini (52 /25%/ od 206 žena proti 74 /37%/ od 202 žena; razmerje 0,69; 95% verjetnostni interval 0,51–0,93). Tudi število živorojenih je bilo znatno nižje v skupini spredvsaditevnim genskimultrazvokom (49 /24%/ od 206 žena proti 71 /35%/ od 202 žena; razmerje 0,68; 95% verjetnostni interval, 51–0,92).

“Predimplantacijska genetska diagnostika zarodkov” ni zvišal števila neprekinjenih nosečnosti in rojstev živorojenih otrok po oploditvi in vitro, temveč ga je pri starejših ženskah znatno znižal,“ so zapisali avtorji. „Ti rezultati močno oporekajo rutinskemu opravljanju predimplantacijske genetske diagnostike zarodkov kot pomagalo pri oploditvi in vitro v tej skupini žena.“

Pomanjkljivosti študije so umanjkanje posploševanja za mlajše žene, pri katerih ni indikacija za predimplantacijsko genetsko diagnostiko zarodkov višja starost ter pomanjkanje podatkov o okvarah pri živorojenih otrocih ob rojstvu.

V spremljajočem uvodniku John A Collins z univerze McMaster v Hamiltonu, Ontario, ugotavlja, da bo na osnovi teh ugotovitev na vsakih 9 žena starih med 35. in 41. letom, ki načrtujejo 3 cikluse IVF ali IVF in ICSI, in ne bodo opravile predimplantacijske genetske diagnostike zarodkov za iskanje aneuploidije, eno rojstvo živorojenega otroka več.

„Glede na ugotovitve Mastenbroeka in drugih naj zato ne bi izvajali predimplantacijske genetske diagnostike zarodkov za aneuplodijo zgolj zaradi višje starosti matere,“ piše dr. Collins.

Uporaba predimplantacijske genetske diagnostike zarodkov v primerjavi z morfološkimi ocenami zarodkov pri starejših materah po IVF postopku je povezana z znatno manjšim deležem nosečnosti po 12. tednu in znatno nižjim deležem živorojenih otrok in kliničnih in biokemijskih nosečnosti.

Vir: medscape.com; (N Engl J Med. 2007;357:9-17, 61-63)

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.