Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow Kubanke kot metodo za kontrolo rojstev izbirajo splav
Kubanke kot metodo za kontrolo rojstev izbirajo splav
10 June 2006
Splav se na Kubi pogosto uporablja kot metoda nadziranja rojstev in mnogo žensk pravi, da raje splavijo neželenega otroka, kot pa uporabljajo kakšno drugo metodo kontracepcije, poroča najnovejša raziskava. Miriam Gran je v svoji raziskavi z naslovom »Prostovoljno končanje nosečnosti in kontracepcija: dve metodi kontroliranja rodnosti«, ki so jo podprli ZN (UNFPA – fundacija pri ZN, ki promovira dostop do splava v državah v razvoju),
govorila z več kot 4.000 ženskami po vsej državi. Vključenih je bilo 1.806 žensk, ki so imele že vsaj en splav, in 2.442, ki so donosile svoje otroke. Izmed žensk, ki so že imele splav, jih je 52,2 odstotka dejalo, da so opustile kontracepcijo, in 7,3 odstotka, to je 132 žensk, da splavu dajejo prednost pred kontracepcijo.

Patricia Garcia je 21-letna študentka, ki je imela v zadnjih štirih letih dva splava in sedaj čaka na rezultate testa nosečnosti, da se prijavi za tretji splav.

»Saj ne, da mi je to všeč, je pa rešitev,« je dejala. »Nekaj gre vedno narobe, ali pozabiš vzeti tabletko ali poči kondom.« Pravi, da ne razmišlja o fizičnih tveganjih kirurškega posega, čeprav priznava, da se boji »neprijetnega postopka«, bolečine in posledične slabosti.

Razlogi, ki so jih druge ženske navedle v prid splava, so podobni: »To je varna metoda.«, »Saj ni nič takšnega.«, »Hitro je urejeno.«. Kontracepcijske metode »povzročajo neugodje ter niso ne učinkovite ne prijetne«, so dejale nekatere ženske.

Po poročanju IPS News strokovnjaki verjamejo, da je imelo več kot 70 % Kubank, ki so prijavile težave z rodnostjo, v mladosti enega ali več splavov. Splav je na Kubi postal legalen leta 1965. Podatki kažejo, da je bilo leta 2004 67.277 splavov.

Vendar pa ta številka ne vključuje splavov v najzgodnejšem obdobju nosečnosti, t.i. »regulacije menstruacije«, kjer je otrok abortiran v prvih tednih nosečnosti. Pri teh splavih gre za izsesavanje iz maternice, kadar menstruacija zamuja, pogosto ne da bi bil prej opravljen test nosečnosti. Če je torej ženska noseča, bo splavila. Glede na znane podatke je takšnih ekstrakcij 36 na 1.000 žensk. Če to dodamo trenutnemu odstotku splavov v državi, to pomeni, da se 59 odstotkov vseh nosečnosti konča s splavom.

Statistika je sicer bolj zapletena, ker splav ni vedno posledica »regulacij menstruacije«, kajti zamujanje menstruacije se včasih pojavi tudi zaradi drugih razlogov. Če torej teh podatkov ne upoštevamo, je po statističnih podatkih 52,5 splavov na vsakih 100 rojstev.

V zadnjih letih se je število zabeleženih splavov zmanjšalo, vendar pa gre ta padec vsaj delno pripisati izključevanju »regulacije menstruacije« iz podatkov o splavu. Delno pa je ta padec tudi posledica zmanjševanja števila prebivalstva. Rodnost je na Kubi že padla pod nivo ohranjanja populacije, saj se rodi le 0,75 deklic na žensko.

Kljub tem podatkom fundacija ZN UNFPA še naprej sodeluje pri reproduktivnih »zdravstvenih« ukrepih Kube in prispeva 3,3 milijone dolarjev za njihove projekte v obdobju 2004–2007.

Vir Gudrun Schultz, LifeSiteNews.com

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.