Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran
Pogovori na Šoli za življenje  


nosečnost in magnetna resonanca - 24.12.06 06:31
meli

Pozdravljeni!

Imam vprašanje v zvezi z vplivom, škodljivostjo, magnetne resonance na nosečnost.
Zaradi težav v predelu vratu sem bila naročena na MR vratu. Ker se z možem že nekaj časa trudiva, da bi zanosila sem pred pregledom na MR naredila test nosečnosti, ki pa je bil negativen. Pred pregledom sem omenila, da mi menstruacija zamuja, da pa je bil test negativen, vendar me ni nihče opozoril ali odsvetoval MR. Teden dni po pregledu na MR pa je bil tes pozitiven, kar je potrdila tudi ginekologinja. Prosim, če mi odgovorite ali MR kakorkoli vpliva oz. škodi na plod.
| Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Odgovor:nosečnost in magnetna resonanca - 26.12.06 21:50
doc.dr. Peter Gajšek

Spoštovani,

Do sedaj je bilo izvedenih le nekaj študij o možnih stranskih vplivih statičnega in dinamičnega magnetnega polja na fetus ter potek nosečnosti vključno z rojstvom zaradi slikanja z magnetno resonance (MRI).

Le te ne kažejo na kakršnokoli povezao med izpostavljenstjo magnetnemu polju in negativnimi vplivi na zdravje. Na podlagi obstoječih raziskav je moč zaključiti, da izpostavljenost gostoti magnetnega pretoka do 2 T nima znanih negativnih posledic na fetus. Vendar pa zaradi majhnega števila vključenih primerov ter neprestanemu višanju jakosti polja zaradi večje kakovosti slikanja (na KC sedaj uporabljajo že magnetno polje 3 T) ni mogoče pripraviti jasnih smernic za uporabo MRI med nosečnostjo.

Zaradi tega pa zdravniki v praksi uporabljajo načelo upravičenosti uporabe diagnostične MRI metode pri nosečnicah. To pomeni vsakokratno tehtanje med morebitnimi tveganji in koristmi - še posebno v prvem tromesečju nosečnosti.

Glede na znanstvene podatke in navedena dejstva lahko zaključim, da magnetno nima negativnega vpliva na plod in potek nosečnosti.Lep pozdrav Peter Gajšek
| Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Odgovor:nosečnost in magnetna resonanca - 31.12.06 01:36
dr.Milena Igličar

Magnetna resonanca naj ne bi bila škodljiva v nosečnosti. Zaradi premajhnih študij se še vedno v nosečnosti uporablja s previdnostjo.
Za vse škodljivosti v nosečnosti pa velja tole: Karkoli deluje v času, preden se začnejo razvijati posamezni organi, v najslabšem primeru povzročijo spontani splav, nikoli pa okvar otroka. Ta čas je do pet tednov od zadnje menstruacije oz treh tednov od oploditve oz. enega tedna od izostanka menstruacije. Pri vas je bila preiskava narejena v tem času, zato ste tudi s tega vidika lahko brez skrbi. Želim vam lepo nosečnost in rojstvo zdravega otročka.Lep pozdrav Milena Igličar
| Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Odgovor:nosečnost in magnetna resonanca - 30.01.13 13:38
Marjeta
Sporočil: 1
graphgraph

Spoštovana dr. Igličar,
Kako lahko vpliva MR kolena na zarodek v 4. tednu nosečnosti? Na netu sem brala, da so možne okvare sluha in druge poškodbe zarodka. Kaj vi menite o tem?
Hvaležna Vam bom za hiter odgovor, saj sem precej zaskrbljena.
| Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Odgovor:nosečnost in magnetna resonanca - 17.02.13 12:52
Vita
Sporočil: 17
graphgraph

Magnetna resonanca naj ne bi bila škodljiva v nosečnosti. Zaradi premajhnih študij se še vedno v nosečnosti uporablja s previdnostjo.
Za vse škodljivosti v nosečnosti pa velja tole: Karkoli deluje v času, preden se začnejo razvijati posamezni organi, v najslabšem primeru povzročijo spontani splav, nikoli pa okvar otroka. Ta čas je do pet tednov od zadnje menstruacije oz treh tednov od oploditve oz. enega tedna od izostanka menstruacije. Pri vas je bila preiskava narejena v tem času, zato ste tudi s tega vidika lahko brez skrbi. Želim vam lepo nosečnost in rojstvo zdravega otročka.
Lep pozdrav Milena Igličar
| Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.