Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow ZAPOZNELA EPIDEMIJA
ZAPOZNELA EPIDEMIJA
23 August 2009
Tehnološki napredek je gibanju za življenje prinesel marsikatero korist. Ultrazvok je otročka v maternici predstavil kot živo, čuteče človeško bitje, in sicer mnogo bolj zgodaj, kot so si kdaj prej predstavljali. Široka uporaba takšne tehnologije pojasnjuje bistveni premik v zadnjih 15 letih proti stališču za življenje – tako čustveno kot z dejanji, zlasti med mladimi Američani.

Toda medicinska tehnologija ima tudi nekaj negativnih učinkov, zlasti za nerojene otroke z okvarami. Ultrazvok rutinsko uporabljajo za prepoznavanje genskih nepravilnosti pri nerojenih otrocih in za končevanje življenja tistih, ki ne dosegajo meril kulture, ki na gensko popolnost vedno bolj gleda kot na pravico.

V tem mesecu je Sequenom, podjetje, ki izdeluje opremo za gensko analizo, predstavil novo gensko preiskavo za Downov sindrom. Preiskavo, imenovano SEQureDX, so nekateri pozdravili kot »sveti gral genskega testiranja«, saj je varnejša in natančnejša od vseh prejšnjih predporodnih genskih preiskav. Ko pa bo SEQureDX prišel na trg, bo morda postal znan po nečem veliko manj navdihujočem: kot vodilno orodje za odstranjevanje celotnega razreda ljudi.

Trenutne predporodne genske preiskave vključujejo kombinacijo krvnih preiskav in ultrazvoka, da bi ugotovili, ali pri nerojenem otroku obstaja bistveno tveganje za posebne potrebe. Nekatere ženske opravijo še druge preiskave, s katerimi bi potrdili ali ovrgli diagnozo. Najpogostejša preiskava je amniocenteza, pri kateri vzamejo nekaj plodovnice iz plodovnega mehurja, ki obdaja otročka. Nato preučijo plodovo DNK iz plodovnice, ali obstajajo genske nepravilnosti.

Mnoge ženske se izogibajo amniocenteze. Ne le zato, ker je nanjo treba čakati do drugega trimesečja nosečnosti, ampak tudi zato, ker obstaja precejšnje tveganje za splav (skoraj 2 %) in lahko povzroči poškodbe plodu, prezgodnji porod in plodov duševni pretres.

Nove preiskave, vštevši SEQureDX, so manj invazivne, natančnejše in lahko odkrijejo več bolezni ploda z bolj izpopolnjenimi krvnimi preiskavami, s katerimi preiskujejo otrokove genske informacije v DNK, ki krožijo v materinem krvnem obtoku.

Čeprav so nove preiskave varnejše za otroka in za nosečnico, bodo ustvarile nadvse nevarno okolje za otroke, pri katerih se bodo pokazale genske nepravilnosti.

Raziskave so dokazale, da po odkritju bolezni splavijo devet od desetih otrok z Downovim sindromom. Celo pri uporabi bolj invazivnih predporodnih genskih preiskav je število rojstev otrok z Downovim sindromom med letoma 1989 in 2001 upadlo za 7,8 %, kakor poročajo v raziskavi, objavljeni v Ameriškem zborniku za porodništvo in ginekologijo (American Journal of Obstetrics and Gynecology).

Toda število dojenčkov, rojenih z okvarami, bi lahko upadlo, ko bodo na voljo nove preiskave in ko bo več zdravnikov upoštevalo nasvet Ameriškega združenja porodničarjev in ginekologov, ki je leta 2007 priporočilo splošno presejanje za Downov sindrom.

Vse to skrbi zagovornike življenja in pravic invalidov, ki se bojijo, kaj se bo zgodilo, ko bodo te preiskave dobili v roke zdravstvene ustanove z jasnim nazorom proti invalidnosti. V nedavnem članku v Zborniku ameriškega združenja zdravnikov sta Peter A. Benn in Audrey R. Chapman poudarila, da nove preiskave sprožajo »precejšnja etična vprašanja«, ki bodo zahtevala »spremembo slabo pripravljenega zdravstvenega sistema glede svetovanja bolnikom in obravnavanja primerov«. Benn in Chapmanova zahtevata nadzor Zveznega urada ZDA za hrano in zdravila (FDA) nad genskimi preiskavami.

Dodatna bojazen se pojavlja tudi glede tega, da bo presejanje za invalidnost in bolezni pri nerojenih otrocih sprožilo široko uporabo tehnik, ki bodo omogočale parom, ki se zdravijo zaradi neplodnosti, ustvarjanje zarodkov ter izbiro spola in telesnih lastnosti otroka. Predimplantacijska genska diagnostika (PGD) omogoča staršem, da ustvarjajo dizajnerske otroke in nato uničujejo zarodke, pri katerih so odkrili višje tveganje za hude genske nepravilnosti. Tako starši lahko odkrijejo zarodke, ki so »napačnega« spola ali imajo »napačno« barvo las ali oči, višino in druge telesne lastnosti – to direktor neke klinike v Los Angelesu imenuje »kozmetična medicina«.

Ankete kažejo, da Američani nasprotujejo genskim preiskavam za kozmetične izboljšave (pri eni izmed anket so odkrili, da 10 % anketirancev podpira genske preiskave za športne sposobnosti). Vendar pa se to lahko še razširi, zlasti ker je PGD povsem nenadzorovana v ZDA, čeprav je v številnih drugih državah prepovedana.

Ankete kažejo tudi, da ljudje najbolj podpirajo splav, kadar preiskave odkrijejo visoko verjetnost nepravilnosti ploda. To pojasnjuje, zakaj je direktor Sequenoma, Harry Stylii, prepričan, da bi bil svetovni trg za predporodne preiskave kromosomskih nepravilnosti, npr. Downovega sindroma, vreden od 3 do 5 milijard dolarjev. Pojasnjuje tudi, zakaj so delnice Sequenoma leta 2008 poskočile za 200 %, potem ko je podjetje razkrilo uspešno zgodnje testiranje SEQureDX.

Zapoznela epidemija

Toda nedavni razvoj lahko zakasni prihajajočo epidemijo splavov zaradi invalidnosti, ki bi ga sprožile izboljšane genske preiskave. Februarja je zaradi »napačne obravnave« podatkov zaposlenih Sequenom preveril izsledke prvih testov in popravil natančnost SEQureDX-a z 99,9 na 99,6 %.

Nato je maja pet vlagateljev tožilo Sequenom, ker so objavili bistveno napačne in zavajajoče izjave o natančnosti preiskave za Downov sindrom. To je sledilo objavi z 29. aprila, da bo podjetje odložilo začetek SEQureDX-a, da bi preverili vse podatke testiranj.

Nič od tega ne pomeni, da bodo nerojeni otroci z okvarami dobili daljši odlog. Pri Sequenomu pravijo, da hočejo veljaven test do četrte četrtine leta 2009, začetek novih preiskav pa konec leta 2010 ali v začetku leta 2011. Vsaj še tri podjetja razvijajo podobne genske preiskave in upajo, da jih bodo spravili na trg do konca leta.

Maternica je že tako najnevarnejši prostor na zemlji za otročka. Kmalu bo postala celica smrti za skoraj vse otroke z okvarami.

Daniel Allot

Vir:lifesitenews.com

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.