Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow PRVIČ PO LETU 1995 VEČ AMERIČANOV ZA ŽIVLJENJE KAKOR ZA IZBIRO
PRVIČ PO LETU 1995 VEČ AMERIČANOV ZA ŽIVLJENJE KAKOR ZA IZBIRO
18 May 2009
Nova Gallupova anketa, ki so jo izvedli od 7. do 10. maja, je pokazala, da je 51 odstotkov Američanov glede splava „za življenje“ /pro-life/ 42 odstotkov pa „za izbiro“/pro-choice/. To je prvič, da se je od leta 1995, odkar Gallup postavlja to vprašanje, večina ameriških odraslih opredelila za življenje.

Novi rezultati, pridobljeni po letni Gallupovi raziskavi o vrednotah in prepričanju, predstavljajo znaten premik od preteklega leta, ko je bilo 50 odstotkov vprašanih za izbiro in 44 odstotkov za življenje. Pred tokratnim povpraševanjem je bil najvišji odstotek za življenje 46 odstotkov, in sicer avgusta 2001 in maja 2002.

Nova raziskava dokazuje primerljivo spremembo v gledanju na legalnost splava. Skoraj prav toliko Američanov kakor jih pravi, da naj bo legalen v kakršnihkoli okoliščinah (22%), jih danes tudi pravi, da naj bo postopek nelegalen v vseh okoliščinah(23%), v nasprotju z zadnjimi štirimi leti, ko se je javno mnenje močneje nagibalo v prid neomejenemu splavu. Večina ljudi (53%) še vedno pravi, naj bo splav legalen le v določenih okoliščinah; od teh jih 35 % pravi, naj bo legalen „le v maloštevilnih okoliščinah“ v nasprotju z „v večini okoliščin“.

Sedanji ameriški premik k stališču za življenje potrjujeta dve drugi anketi. Ista tri vprašanja, ki jih je postavila Gallupova anketa o vrednotah in prepričanjih, so bila tudi v dnevnem sledenju Gallupovega vprašalnika 12. in 13. maja s skoraj enakim izidom, ko so se ljudje na vprašanje poistovetenja s tem razcepili na 50% za življenje proti 43% za izbiro.

Poleg tega je nedavna narodna anketa centra Pew Research Center od avgusta zabeležila 8-odstotni upad tistih, ki pravijo, naj bo splav legalen le v nekaterih ali v večini primerov, od 54% na 46%. Odstotek tistih, ki pravijo, naj bo splav legalen le v malo primerih ali nikoli, je narasel od 41% na 44% v istem obdobju. Kot posledica je podpora tema stališčema približno enakomerna, ostro drugačna od večine vprašalnikov od leta 1995 dalje, ko je bila večina praviloma za legalnost. Vir premika, pravi Gallupova anketa o vrednotah in prepričanju, prihaja iz vrst GOP, kjer so se republikanci, ki se imenujejo „za življenje“, od lani s 60% povzpeli na 70%. Približno 2 od 3 demokratov pa se še vedno istovetita z „za izbiro“, kar se od zadnjih let pravzaprav ni spremenilo.

Porast stališča za življenje od lani je zaznati med verniki, med njimi za 8 odstotkov več pri protestantih in za 7 odstotkov več pri katoličanih. „S prvim predsednikom v 8 letih „za izbiro“, ki je že spremenil narodne politike glede financiranja splava v čezmorskih deželah, izrazil svojo podporo zakonu o svobodni izbiri ter se nagiba proti razveljavitvi zvezne zaščite službe za zdravstvene delavce, ki nočejo sodelovati pri postopku splava, se zdi, da stopajo Američani – in zlasti republikanci – korak nazaj od stališča za izbiro,“ komentira zbiralec podatkov.

„To je zgodovinski dogodek s stališča za življenje,“ je za LifeSiteNews.com povedala predsednica Ameriške lige za življenje Judie Brown. Izid ankete imenuje „odlično znamenje za napredek“.

Brownova je dejala, da anketa kaže, da se narodna vzgoja za življenje splača in tudi da „ljudje že spregledujejo prevaro politikov, ki trdijo, da zagovarjajo pravico žene, dejansko pa ne zagovarjajo nikogaršnje pravice, razen pravico do tega, da bi bili znova izvoljeni.“

 

Glede ostrega dviga v istovetenju za življenje v zadnjem letu je Brownova soglašala, da je za dobro gibanja za življenje verjetno veliko pripomoglo močno delovanje za splav predsednika Obama.

„Mislim, da si ljudje zdaj v duhu predstavljajo – morda nekateri prvič v življenju, ker je bil splav tako dolgo dekriminaliziran – da si predstavljajo sovražnika, ki je zelo varljiv in se ni nikoli srečal s splavom, ki ga ne mara, in začenjajo to razumeti, ga spregledujejo – in to je za nas velik plus. Kar zadeva nas kot zagovornikov življenja, nam (Obama) veliko pomaga,“ je dejala Brownova. „To je fantastično.“

Vir: LifeSiteNews.com

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.