Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow Več ... Aktualno...
Več ... Aktualno...


DRUŽINSKI ZAKONIK JE EKSPERIMENTIRANJE Z OBSTOJEM NARODA
28 February 2010
Avtor: BOGDAN ŽORŽ - eden od slovenskih najbolj priznanih psihoterapevtov. Kot "geštalt psihoterapevt" se ukvarja v glavnem z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi. Je tudi priljubljen predavatelj in pisec.

Psihoterapija kot stroka pravzaprav lahko zelo malo pove o vprašanjih, ki razvnemajo slovensko javnost ob pripravah na nov družinski zakonik. Prvi problem je v tem, da je psihoterapija razmeroma mlada stroka, ki si pravzaprav šele vtira pot med strokovne poklice, in zato razpolaga z zelo malo lastnih raziskav in študij, prvenstveno se usmerja v raziskave in študije, ki so neposredno pomembne za psihoterapevtske postopke in procese. Tako praktično ne poznam nobene raziskave ali študije, ki bi bila izvirno psihoterapevtska, in bi jo lahko neposredno uporabil kot osnovo za strokovna stališča ob predlaganih rešitvah. Drugo vprašanje pa sega na področje etike.

Preberite več...
 
NIZEK ODMEREK TABLETK ZA NADZOROVANJE ROJSTEV ZMANJŠUJE PRI DEKLETIH KOSTNO GOSTOTO
27 January 2010
Nova raziskava, ki kaže na povezavo med dolgotrajnim uporabljanjem ustnih kontracepcijskih sredstev in nižanje kostne gostote pri ženskah pod 30. letom, je ugotovila, da nizek odmerek estrogena v tabletkah zelo nevarno vpliva na kostno gostoto žena.

V raziskavi, ki so jo objavili v januarski številki Contraception Journala, so merili kostno gostoto kolka, hrbtenice in vsega telesa, da bi preučili, kako trajanje jemanja kontracepcijske tabletke in odmerek estrogena vplivata na kostno gostoto pri mladih ženskah.

Raziskovalci so preučili 606 žensk med 14. in 30. letom ter ugotovili 5,9-odstotno zmanjšanje kostne gostote v hrbtenici pri ženskah, ki so jemale tabletke za nadzorovanje rojstev dlje kakor eno leto v primerjavi s tistimi, ki niso jemale oralnih kontracepcijskih sredstev. Kostna gostota po celem telesu se je pri tistih, ki so jemale tabletko, znižala za 2,3 odstotka. Raziskava je ugotovila, da povzročajo največjo izgubo kostne gostote tabletke z nizko vsebnostjo estrogena, ki vsebujejo manj kakor 30 mikrogramov etinil estradiola, kar velja za yaz, yasmin, levlen, desogen in druge.

Preberite več...
 
KAJ NAJ ODGOVORIM??!
09 January 2010
Večina državljanov naše države se ne strinja z istospolnimi porokami in novimi oblikami posvojitev otrok. Zato homoseksualni aktivisti in predstavniki vlade Boruta Pahorja načrtno preusmerjajo pozornost in govorijo o diskriminaciji homoseksualnosti, pravicah istospolnih itd. Vsekakor  je nujno, da se vrnemo na glavni problem in to je POROKA. Za poroko se zanimamo in za poroko nam je mar. Zakonske zveze, poroke in otroci so stvar zdravega razuma in za to gre pri vsej zadevi.

Zakaj pravite, da geji in lezbijke ne morejo biti dobri starši?

Dva moška bi lahko bila dobra očeta, vendar tudi skupaj nikoli ne moreta nadomestiti matere. Prav tako bi lahko bili dve ženski odlični materi, a bo v otrok v njuni lezbični zvezi vedno prikrajšan za očeta. Nobena istospolna skupnost ne more dati tistega, kar lahko da heteroseksualna zveza - t.j. očeta in matere.

Preberite več...
 
ALI IMAJO OD FEMINIZMA MOŠKI VEČ KAKOR ŽENSKE?
04 November 2009
V mnenju uvodnika v The New York Times vodilna ameriška feministka Maureen Dowd izraža presenečenje, da nedavne raziskave vedno znova kažejo, da so ženske, ki so po feministični revoluciji ekonomsko „emancipirane“, zdaj po štiridesetih letih bolj nesrečne kakor moški.

Ko imenuje paradoks to, da so ženske odvrgle predpasnike, Dowdova piše: „Toda več ko so ženske dosegle, bolj so videti prizadete. Ali se je feministična revolucija končala tako, da je bolj koristila moškim kakor ženskam?“ Dowdova, novinarka in redna kolumnistka za The New York Times, je znana kot ena zadnjih radikalnih feministk stare šole in je avtorica knjige „Ali so moški potrebni? Ko prideta spola navzkriž“.

Dowdova je napisala to mnenje potem, ko je poročilo v reviji Time Magazine pokazalo, da so kljub povečanim ekonomskim možnostim, neomejeni „reproduktivni izbiri“ in lahki ločitvi moški v ZDA na splošno srečnejši kakor ženske. Ženske, pravi Dowdova, „se jezijo“, ker ohranjajo svoj status matere in žene ter obenem zelo zahtevnega poklica. Ob navajanju različnih raziskav Dowdova pove, da velik del problemov predstavljajo otroci. „Eno področje skrajne motnje so otroci,“ je zapisala.

Preberite več...
 
Pravni vidiki sprememb zakonske zveze
16 October 2009
O predlogu Družinskega zakonika je bilo v preteklih tednih že veliko napisanega. Le malo komentatorjev pa se je pri tem posvetilo pravnim vidikom ureditve glavnih institutov družinskih razmerij, kot je npr. zakonska zveza, ki jo Vlada RS v 3. členu predloga zakonika korenito spreminja. Kot je znano, bo z možnostjo, da zakonsko zvezo skleneta tudi osebi istega spola, uzakonjena možnost posvojitve otrok s strani istospolnih skupnosti.

Razlogi za takšno radikalno spremembo zakonske zveze v predlogu zakonika niso pravno utemeljeni in posledice na varstvo koristi otroka niso ustrezno raziskane. Zato je smiselna ohranitev obstoječe ureditve zakonske zveze kot skupnosti moža in žene, katere pomen je v vzpostavitvi okolja medsebojne navezanosti in naklonjenosti med partnerjema in istočasno v zasnovanju potomstva. To je tudi ustavnopravno v celoti pravilno in morebitno referendumsko odločanje o tem vprašanju za politiko in Ustavno sodišče RS ne bi smelo biti kakorkoli sporno. Obstoječa ureditev zakonske zveze in pravnih razmerij v njej je namreč stvarno utemeljena. Temeljni interes vsake državne skupnosti je naravna reprodukcija, ta pa je po naravi stvari mogoča samo med partnerjema različnega spola.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 Naprej > Konec >>

Rezultati 10 - 18 od 59

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.