Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow Več ... Aktualno... arrow Okuženost s HIV v Sloveniji raste; najbolj rizična skupina še vedno homoseksualci
Okuženost s HIV v Sloveniji raste; najbolj rizična skupina še vedno homoseksualci
03 February 2012
Primarij Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani dr. Ludvik Vidmar je v Delovi prilogi Ona (16.08.2011) opozoril, da okuženost z virusom HIV v Sloveniji še vedno raste ter da je med novo okuženimi kar 80% moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Glavni razlog za to vidi v povečani promiskuiteti in izgubljanju vrednote zvestobe.

Število okuženih na leto se je do leta 2005 gibalo okoli 25, nato pa se je dvignilo na približno 40. Dosedanji neslavni rekord smo v Sloveniji zabeležili leta 2009 (49), vendar dosedanje številke kažejo, da bo okuženih letos še več.

»Največ, kar 80 odstotkov novoodkritih oseb z okužbo HIV, je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, torej homoseksualci oziroma geji. Nekateri od teh so biseksualci, torej imajo spolne odnose tudi z ženskami. Letos sta bili okuženi tudi dve nosečnici. Okužili sta se heteroseksualno, nista narkomanki ali kaj podobnega. Zdraviti smo ju začeli takoj, ko je bilo mogoče. Pri novorojencih obeh žensk nam je uspelo doseči, da nista okužena,« je za Ono povedal dr. Vidmar.

»Glavni vzroki za povečanje števila okuženih s HIV prav med populacijo gejev so neustrezno zaščiteni spolni odnosi in zmanjšan strah pred boleznijo aids, ker imamo zdaj na voljo uspešno zdravljenje, kar pa ne pomeni, da lahko bolnika tudi dokončno ozdravimo. Pomembna je zlasti promiskuiteta, torej pogosto menjavanje partnerjev, ki je v tej rizični populaciji precej pogosta. To dokazuje tudi dejstvo, da pri osebah iz te skupine, ki jih že zdravimo, opažamo izredno povečevanje sifilisa. Zvestoba večinoma ni več vrednota. Okužene osebe sicer sam virus HIV težko širijo, če so na terapiji, ni pa nemogoče. Nekaj odstotkov možnosti za prenos na drugo osebo še vedno obstaja.«

Povzeto po: »Stanje je alarmantno«, intervju z doc. primarijem dr. Ludvikom

Vidmarjem v Delovi prilogi Ona, 16.08.2011

Vir:www.kul.si

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.