Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow Odgovorno starševstvo in zakonci
Odgovorno starševstvo in zakonci
05 January 2009
Mnogi mladi, ki se pripravljajo na zakonsko in družinske življenje so povabljeni, da se v okviru priprav soočijo z različnimi razsežnostmi skupnega življenja. V okviru takšnih priprav se seznanijo tudi s pojmom odgovornega starševstva. Kaj konkretno to pomeni in kakšne vsebine vključuje je za mnoge skrivnost o kateri je danes (pre)malo govora.

V katoliški skupnosti odgovorno starševstvo pomeni najprej neodtujljivo pravico zakoncev, da pred Bogom pretehtajo obveznosti, ki jih imata do sebe, do že rojenih otrok, družine in družbe. Glede na to, se v svoji vesti odločata koliko otrok bosta imela, prav tako pa sta povabljena k premagovanju vseh tistih življenjskih okoliščin, ki jima preprečujejo povečanje števila svojih otrok. V takšnih položajih zakonca lahko sprejmeta tiste načine za uravnavanje plodnosti, ki spoštujejo življenje, telo in njuno versko ter duhovno življenje. V tem okviru je razumljivo, da vse prakse nimajo istega moralnega predznaka. Iz prej naštetih razlogov splav, sterilizacija in abortivna kontracepcija za katoliške zakonce niso sprejemljive. Drugače pa velja za začasno spolno vzdržnost in uporabo različnih oblik t.i. naravnih metod.

Vsebina odgovornega starševstva pa se s tem ne konča. V znameniti encikliki papeža Pavla VI. z naslovom Človeško življenje, se pojem odgovornega starševstva omenja v štirih pomenskih okvirih:

1. V biološkem smislu gre najprej za spoznavanje in spoštovanje tistih zmožnosti, ki staršem omogočajo posredovanje življenja. To pomeni, da sta zakonca najprej povabljena, da si pridobita temeljito znanje o tem, kakšno telesno bogastvo vsebujeta tako žensko kot moško telo. Glede na to bosta lažje odkrivala in obvladovala zakonitosti njune plodnosti kot tudi njune zakonske ljubezni.

2. Glede na človekove strasti in nagone, odgovorno starševstvo pomeni gospostvo razuma in volje, ki usmerja in nadgrajuje omenjeni človekovi razsežnosti.

3. Z ozirom na fizične, ekonomske, psihološke in družbene pogoje odgovorno starševstvo pomeni skupno odločitev zakonskega para, da bo njun zakon rodoviten; v primeru utemeljenih razlogov pa tudi odločitev, da začasno omejita posredovanja življenja in rojstvo otrok. Finančni problemi, nakup stanovanja in krediti, medicinske indikacije itd. so tako lahko upravičeni razlog, da se zakonca za nekaj časa odločita in ne bosta imela otrok oz. jih bosta imela v večjem razmaku.

4. Zakonca sta, v okviru odgovornega starševstva, povabljena, da odkrivata dolžnosti, ki jih imata zakonca do Boga, drug do drugega, do lastne družine in do družbe.

Na splošno velja, da sta zakonca v vesti povabljena k odgovornemu zakonskemu in družinskemu življenje, ki vključuje medsebojno spoštovanje, skrb za versko in duhovno življenje ter odločitev za posredovanje življenja. S tem se zakonca odzivata na temeljno vabilo zakonskega življenja namreč, da stalno oblikujeta svojo vest in se sprašujeta, kakšno družinsko življenje naj uresničujeta. To pa storita vsakokrat, ko preverjata in uresničujeta tiste norme zakonskega življenja, ki to življenje hranijo ter zavračata vse tisto, kar takšno življenje ogroža (nezvestoba, nasilje). Zakonci, ki želijo živeti odgovorno starševstvo so vedno v službi ljubezni. Gre za tisto ljubezen, ki poudarja samodarovanje in odkrivanje božje podobe v sozakoncu in otrocih. Zakonci ki sprejmejo v svojo sredo Boga in odkrivajo Božji načrt zase in za svoje bližnje, so tisti za katere lahko velja, da živijo Božje kraljestvo že na tem svetu. Oz. z Jezusovimi besedami: »Božje kraljestvo je med vami (Lk 17,21).«

Papež Janez Pavel II. Je predstavil svoj pogled na odgovorno starševstvo v svojem nagovoru, ki je dosegljiv na http://www.ewtn.com/library/PAPALDOC/JP840801.HTM

Načrtovanje družine je zelo lepo predstavljeno na http://www.solazazivljenje.si/naravno_nacrtovanje_druzine.html

Dr. Tadej Strehovec

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.