Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow Obetavno zdravljenje s popkovnično krvjo
Obetavno zdravljenje s popkovnično krvjo
19 November 2008
Vodilni znanstveniki in klinični zdravniki s področja raziskav matičnih celic so pred kratkim na Nizozemskem v okviru prvega mednarodnega foruma znanstvenikov, specializiranih na področju matičnih celic, tkivnega inženirstva in regenerativne medicine (ITERA) sprejeli dogovor o uporabi in učinkovitosti matičnih celic ter o njihovi rabi v medicini.

Na posvetu so ugotavljali, da je potrebno izboljšati informiranost kliničnih zdravnikov in široke javnosti o možnostih in obetih tkivnega inženirstva, ki ga omogoča prav ta, dolgo prezrt, ob enem pa široko dosegljiv vir matičnih celic, to je popkovnična kri. Izolacija matičnih celic iz popkovnične krvi se, kot je znano, zelo preprosto pridobi neposredno po porodu. Postopek je enostaven, ni tvegan ne za mater ne za otroka in zato tudi ni etičnih pomislekov tako glede raziskav, hranjenja v bankah popkovnične krvi, delovanju mednarodnih registrov in klinične prakse.

Kot so med drugim poudarili, lahko po današnjih spoznanjih biomedicine matične celice iz popkovnične krvi pomagajo pri zdravljenju več kot 70 bolezni. To je pomemben napredek v primerjavi z dosedanjimi možnostmi zdravljenja nekaterih bolezni s pomočjo nekrvotvornih matičnih celic, kar je sicer že nekaj časa utečena klinična praksa. Matične celice se lahko hranijo vrsto let in strokovnjaki pričakujejo, da bo ta vir v prihodnjih letih primeren tudi nove oblike zdravljenja, ki jih bodo še razvili. Matične celice iz popkovnične krvi so lahko uporabne pri zdravljenju otroka samega in pa - po poprej opravljeni skladnosti - tudi pri družinskih članih oziroma posameznikih, ki niso v sorodu z darovalcem.

»Popkovnica in popkovnična kri sta najbolj enostavno dostopna vira matičnih celic in najbolj neodvisna od okoljskih ali starostnih vplivov. Na tovrstne matične celice gledamo kot na zelo vitalne matične celice. Kot so pokazali nekateri primeri, so tudi bolj učinkovite pri zdravljenju kakor matične celice, pridobljene iz drugih virov,« je ob srečanju poudaril profesor regenerativne medicine na univerzi v Newcastlu in član delovnega odbora Colin McGuckin.

Shranjevanje matičnih celic lahko zagotovijo zasebne oziroma javne banke, pri čemer za oboje veljajo specifična merila. Strokovnjaki so se strinjali, da bi nekoliko sodobnejši pristop, tako imenovano javno-zasebno partnerstvo med tovrstnimi bankami, lahko služilo kot dobra rešitev za potrebe posameznikov in splošnega javnega zdravstva.

Iterin forum znanosti o življenju (ITERA Life-Sciences Forum) je mednarodni forum znanstvenikov, specializiranih s področja matičnih celic, tkivnega inženirstva in regenerativne medicine. Mednarodni odbor foruma sestavljajo raziskovalci in zdravniki z različnih univerz, univerzitetnih bolnišnic, raziskovalnih inštitutov, inštitutov, ki se ukvarjajo z matičnimi celicami, ter biotehnoloških podjetij.

Vir: Dragica Bošnjak, delo.si; iz četrtkove priloge tiskanega Dela

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.