Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow NIZEK ODMEREK TABLETK ZA NADZOROVANJE ROJSTEV ZMANJŠUJE PRI DEKLETIH KOSTNO GOSTOTO
NIZEK ODMEREK TABLETK ZA NADZOROVANJE ROJSTEV ZMANJŠUJE PRI DEKLETIH KOSTNO GOSTOTO
27 January 2010
Nova raziskava, ki kaže na povezavo med dolgotrajnim uporabljanjem ustnih kontracepcijskih sredstev in nižanje kostne gostote pri ženskah pod 30. letom, je ugotovila, da nizek odmerek estrogena v tabletkah zelo nevarno vpliva na kostno gostoto žena.

V raziskavi, ki so jo objavili v januarski številki Contraception Journala, so merili kostno gostoto kolka, hrbtenice in vsega telesa, da bi preučili, kako trajanje jemanja kontracepcijske tabletke in odmerek estrogena vplivata na kostno gostoto pri mladih ženskah.

Raziskovalci so preučili 606 žensk med 14. in 30. letom ter ugotovili 5,9-odstotno zmanjšanje kostne gostote v hrbtenici pri ženskah, ki so jemale tabletke za nadzorovanje rojstev dlje kakor eno leto v primerjavi s tistimi, ki niso jemale oralnih kontracepcijskih sredstev. Kostna gostota po celem telesu se je pri tistih, ki so jemale tabletko, znižala za 2,3 odstotka. Raziskava je ugotovila, da povzročajo največjo izgubo kostne gostote tabletke z nizko vsebnostjo estrogena, ki vsebujejo manj kakor 30 mikrogramov etinil estradiola, kar velja za yaz, yasmin, levlen, desogen in druge.


„Mislim, da za to povezavo še vedno prihajajo dokazi, vendar naše ugotovitve kažejo, da majhna količina oralnih kontracepcijskih sredstev z dolgotrajnim jemanjem nekoliko vpliva na kostno gostoto,“ je dejala avtorica raziskave Delia Scholes, višja raziskovalka na raziskovalnem inštitutu Group Health pri Group Health Cooperative v Seattlu.

Ozadje informacij v raziskavi pravi, da je večina od po ocenah 12 milijonov uporabnic oralnega kontracepcijskega sredstva v Združenih državah starih manj kot 30 let in tako v kritičnem obdobju za zbiranje kostne mase. Raziskava je pokazala, da igra estrogen pomembno vlogo pri razvoju in ohranjanju kostne mase, kar je povzročilo zaskrbljenost, saj hormonska kontracepcijska sredstva spremenijo količino estrogena, ki ga naravno proizvaja žensko telo.

Čeprav poročilo raziskave trdi, da dolgoročni vpliv na izgubo kostne mase zaradi oralnih kontracepcijskih sredstev ni znan in tudi ne, ali bi prenehanje uporabljanja oralnega kontracepcijskega sredstva obrnilo negativne učinke, raziskava predlaga, da utegne uporabljanje tabletke pozneje v življenju privesti do težav s kostmi, kot sta osteoporoza ali zlom.

 

Scholesova pravi: „Če oralna kontracepcijska sredstva pri uporabnicah dejansko povzročajo 5 odstotkov nižjo gostoto v hrbtenici …in če se ta učinek ne obrne pri prenehanju uporabe sredstva ali pri drugih dejavnikih v času življenja, je 5odstotkov nižja kostna gostota po menopavzi povezana s približno 50 odstotki več zlomov zaradi osteoporoze.“

Ta raziskava potrjuje predhodno delo, ki kaže, da hormonska kontracepcijska sredstva vplivajo na kostno gostoto negativno. Leta 2004 sta Food and Drug Administration v Združenih državah in Committee on the Safety of Medicines v Združenem kraljestvu navajala izgubo kostne gostote, ko sta opozarjala na kontracepcijska sredstva s progestinom, ki so bila samo v obliki injekcij.

Povzetek raziskave je na voljo na spletni strani Contracepcion Journala.

Vir: LifeSiteNews.com

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.