Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow Izvorne celice iz človeških mod?
Izvorne celice iz človeških mod?
29 October 2008
Z izvornimi celicami neznanih darovalcev, ki bi jih stalno hranili v laboratorijih in iz njih vzgojili potrebna visokospecializirana tkiva, bi pri presajanju takšnih tkiv naleteli na enake težave, kot jih imamo danes zaradi zavračanja tujega tkiva. Zaradi tega se veliko znanstvenikov po svetu trudi, kako pridobiti izvorne celice pri posameznem človeku, iz katerih bi nato lahko vzgojili potrebno tkivo, tako rekoč rezervni del, ki pa bi bil po genetskem ustroju povsem enak bolniku - saj bi izviral iz njegovih lastnih celic - in zato ne bi bilo možnosti zavrnitvene reakcije, ki je včasih lahko izjemno huda.

Ena od možnosti za pridobitev človeku lastnih izvornih celic je vzgoja kloniranih zarodkov, iz katerih bi nato osamili izvorne celice in jih v laboratoriju spremenili naprej v potrebno tkivo. Seveda pa je ta metoda v očeh mnogih sporna, saj bi v ta namen morali ustvariti zelo majhen človeški zarodek, ki bi ga na stopnji velikosti nekaj sto celic uničili, da bi prišli do izvornih celic. Mnogi takšnim metodam nasprotujejo s trditvijo, da bi pri tovrstnih poskusih uničevali človeško življenje in da ni dopustno ustvariti novega človeškega življenja samo z namenom, da bi tak zarodek nato uničili.

Iskanje izvorne celice, ki ni iz zarodka

Zaradi tega se številni znanstveniki po svetu trudijo iskati drugačne metode, kako priti do izvornih celic. V številnih tkivih se nahajajo nekakšne izvorne celice, ki imajo delno ohranjeno možnost razvoja v različne vrste telesnih celic, vendar so možnosti spreminjanja takšnih telesnih celic omejene in zato zaenkrat ne kaže, da bi lahko izpolnile vse obete, ki jih daje možnost zdravljenja z izvornimi celicami. Druga možnost pa so posebne izvorne celice, ki se nahajajo le v nekaterih tkivih in katerih značilnost so hitre delitve v neomejenem obsegu (običajne človeške celice se namreč lahko delijo le nekajkrat, nato pa propadejo). Takšne celice so na primer celice kostnega mozga, iz katerih venomer nastajajo nove krvne celice (bele in rdeče krvničke). Druge, podobne celice, pa se nahajajo v modih in iz njih ves čas nastajajo nove in nove semenčice. Najzgodnejši predstavniki semenčic se imenujejo spermatogoniji in to so zelo nespecializirane celice, ki imajo praktično neomejeno možnost celičnih delitev, medtem ko se večina celic v našem telesu deli lahko le nekajkrat, tudi če jih prestavimo v laboratorij in jih gojimo v umetnih pogojih. Zaradi tega spermatogoniji vsaj teoretično predstavljajo odlično možnost, da bi iz njih pridobili izvorne celice, ki bi bile bolj podobne embrionalnim izvornim celicam, kot pa celice iz drugih tkiv.

Nemškim znanstvenikom je zdaj zares uspelo spermatogonije iz človeškega moda vzgojiti v neko vrsto izvornih celic. Spermatogonije so z gojenjem v laboratoriju uspeli spremeniti v celice, ki so še bolj podobne izvornim celicam zarodka, in v posameznih poskusih so celice uspeli spremeniti v različne celice, ki jih lahko najdemo v človeškem organizmu. To je bil sicer šele prvi tak poskus, ki pa je dal zelo vzpodbudne rezultate, ki kažejo, da bi spermatogonije iz mod lahko morda kdaj v prihodnosti uporabili za izdelavo novih tkiv. Če bi znanstvenikom uspelo te postopke dovolj izpopolniti, bi lahko nekoč v prihodnosti moškemu bolniku s pomočjo biopsije odvzeli nekaj celic iz moda, iz njih najprej vzgojili izvorne celice in nato te izvorne celice vzgojili v celice, ki bi jih takšen bolnik potreboval (na primer živčne celice ob poškodbah ali boleznih možganov, srčne mišične celice ob oslabelosti srca, celice, ki proizvajajo inzulin za bolnike s sladkorno boleznijo in podobno), takšne celice oziroma tkivo pa bi nato bolniku vsadili nazaj v njegovo telo brez nevarnosti zavrnitve, saj bi mu dejansko dodali njegove lastne celice.

Kaj pa ženske?

Če bo metoda kdaj prišla dejansko v klinično prakso, bo seveda imela eno veliko pomanjkljivost - z njo bomo lahko pomagali le polovici pacientov, saj imajo moda le moški. Pri ženskah so sicer v zadnjih letih ugotovili prisotnost izvornim celicam podobnih celic tudi v jajčnikih, vendar pa je teh celic malo in predstavljajo le nekakšno rezervo v jajčniku, ter ne nastajajo vedno nove v velikih količinah tako kot pri moških, poleg tega pa je do njih z biopsijo tudi mnogo težje priti. Kljub temu pa bi lahko metoda pridobivanja izvornih celic iz mod vsaj v nekaterih primerih lahko pomagala tudi ženskam. Ženske bolnice bi namreč lahko med bližnjimi sorodniki poiskale darovalca spermatogonijev, iz katerih bi lahko vzgojili potrebne celice oziroma tkiva. Te celice bi bile sicer delno različne od tkiv bolnice, a kljub temu mnogo bolj podobne kot pa celice nekega povsem drugega darovalca. Zato bi lahko v večini takšnih primerov lažje obvladovali zavrnitveno reakcijo.

Seveda pa so vse te metode še v fazah raziskav, saj zaenkrat premalo vemo o samih izvornih celicah in o tem, kako jih vzgojiti v različne specializirane celice.

Vir:delo.si

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.