Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow ČEZMERNA UPORABA TELEVIZIJE IN SPLETA POVEZANA Z DOLGOROČNIMI ZDRAVSTVENIMI TEŽAVAMI PRI OTROCIH
ČEZMERNA UPORABA TELEVIZIJE IN SPLETA POVEZANA Z DOLGOROČNIMI ZDRAVSTVENIMI TEŽAVAMI PRI OTROCIH
18 December 2008
Otroci, ki preveč gledajo televizijo, igrajo videoigrice in deskajo po spletu, so izpostavljeni vrsti zdravstvenih težav, je sklep več raziskav, ki so ga objavili v začetku decembra.

Skupina Common Sense Media je objavila ugotovitve preučevanja 173 raziskav od leta 1980 naprej s podatki o vplivu televizije, videoigric, spleta, filmov, glasbe in mobilnih telefonov na otroke. Ugotovili so, da so v 80 % raziskav dokazali, da je večja izpostavljenost takšnim občilom povezana z različnimi zdravstvenimi težavami, zlasti z otroško debelostjo.Podatki so tudi nakazali večji dejavnik tveganja za kajenje, zlorabo mamil in alkohola, slabši učni uspeh in zgodnejšo spolno dejavnost pri otrocih in najstnikih, ki več časa preživijo pred občili.

Raziskavo so opravili Medicinska fakulteta na univerzi Yale, Državni inštitut za zdravstvo in kalifornijski Pacific Medical Center. »Ta pregled je prva izčrpna ocena številnih vplivov občil na telesno zdravje otrok,« je dejal dr. Ezekiel J. Emanuel, dr. med., z Državnega inštituta za zdravstvo in vodja raziskave. »Poročilo prinaša pomembno izhodišče za prihodnje raziskave, ki bi morale preučevati tako vplive vsebin tradicionalnih in digitalnih občil, denimo videoigrice, spleta in mobilnih telefonov, ki jih otroci danes vedno več in vedno pogosteje uporabljajo.«

Dr. Emanuel je v intervjuju za agencijo Reuters povedal, da izsledki presenetljivo jasno dokazujejo škodljivi vpliv prevelike uporabe občil, in je izrazil zaskrbljenost, saj so mnoge zdravstvene težave »bolj posledica količine kot dejanske vsebine«, nekaj, kar bodo starši težko omejili v »z občili prežetem« življenjskem slogu sodobne Amerike.

Neka raziskava je dokazala, da je verjetneje, da bodo triletni otroci postali debeli do sedmega leta, če gledajo več kot osem ur televizije na teden. Raziskave pa dokazujejo, da ameriški otroci, vštevši malčke, ponavadi gledajo televizijo veliko več kot osem ur na teden.

Strokovnjaki poročajo, da povprečen ameriški otrok skoraj 45 ur na teden preživi v stiku z občili: televizijo, filmi, revijami, glasbo, spletom, mobilnim telefonom in videoigricami. Za primerjavo: s starši otroci preživijo 17 ur na teden, 30 ur pa v šoli.

James P. Steyer, ustanovitelj skupine Common Sense Media in njen predsednik, je starše in vzgojitelje spodbudil, naj glede na izsledke raziskave »premislijo o vplivih občil« in zavarujejo zdravje otrok. »To poročilo je jasno dokazalo, da potrebujemo odločne ukrepe glede uporabe občil in tehnologije,« je rekel Steyer. »Upamo, da bo poročilo spodbudilo ljudi, da se bodo zavedeli, kako nujno je ukrepati.«

Vir: Kathleen Gilbert, LifeSiteNews.com

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.