Obvestila

Odkrij deželo življenja - delavnice priprave otrok na puberteto  (ločeno fantje, deklice) bodo 27.septembra 2014 v Mostah pri Komendi. Prijave oz. več informacij: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  Lepo vabljeni!

Prijava

Za pisanje na forum se morate najprej registrirati in nato prijaviti. Registracija je lahko anonimna, lahko uporabite izmišljene podatke.

Ste pozabili geslo?
Osnovna stran arrow More in Najnovejse Novice... arrow Cepljenje proti raku na materničnem vratu-Prostovoljno, nikakor pa ne obvezno!
Cepljenje proti raku na materničnem vratu-Prostovoljno, nikakor pa ne obvezno!
25 March 2009
Evropsko združenje za boj proti raku materničnega vratu je pred časom pričelo z zbiranjem enega milijona podpisov za uvedbo učinkovitih presejalnih programov za preprečevanje tovrstnega raka. Omenjena peticija je spodbudna in smiselna z vidika preprečevanja te (smrtonosne) bolezni, ki je v svetu drugi vzrok smrti zaradi raka pri ženskah. Obenem pa morebitno preventivno cepljenje proti raku na materničnem vratu odpira tudi nekatera strokovna in etična vprašanja. To se še posebej kaže v povezavi s predlogi, da bi v Sloveniji uvedli obvezno in vsesplošno cepljenje proti humanimi papiloma virusi (HPV), ki lahko povzročajo hujše predrakave spremembe in kasneje raka materničnega vratu.

HPV je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen, ki jo sestavlja več kot 100 podtipov, od tega trideset takšnih, ki povzročajo rak na materničnem vratu. Običajno se širi preko telesnega stika in spolnih odnosov. V večini primerov okuženi ne kažejo nobenih simptomov, pri nekaterih pa se lahko pojavijo predrakave celice. V 18 mesecih se 70% okuženih uspešno ubrani bolezni zaradi uspešnega delovanja lastnega imunskega sistema; v dveh letih pa ta odstotek naraste na 90%. Mlajša ko je oseba, hitreje se imunski sistem odzove in prepreči obolenje.

Vendar HPV lahko vodi tudi v nastanek raka na materničnem vratu. Okužba s HPV je namreč najpogostejši vzrok takšnega raka. Glavni način za preprečevanje okužbe s HPV je preprečevanje stika z okuženimi osebami. To je mogoče doseči z odpovedjo tveganim oblikam spolnih odnosov. Spolnost v zakonu, zvestoba in vzdržnost pred zakonom oz. izven zakona, so najboljši načini za preprečevanje okužbe. To je seveda mogoče, v kolikor sta si zakonca zvesta in v kolikor nista predhodno okužena s HPV.

Cepljenje proti HPV vključuje uporabo novega cepiva z imenom Gardasil, ki naj bi bilo 100% varno in uspešno. Čeprav je to prvo cepivo proti virusom, ki lahko povzročijo nastanek raka na materničnem vratu, je potrebno vedeti, da to cepivo ne preprečuje okužbe z vsemi vrstami HPV. Zdravniki danes govorijo o več kot 30 podtipih, od tega 15 potencialno najbolj tveganih. Omenjeno cepivo pa preprečuje razvoj okužbe pri samo štirih podtipih.

Velike pomisleke vzbuja tudi vprašanje, ali je omenjeno cepivo res varno za mlada dekleta. Ameriški Nacionalni Inštitut za rak poudarja, da naj bi bilo omenjeno cepljenje učinkovito samo v času prvih štiri let.

Ob tem je potrebno poudariti, da cepljenje ni vedno brez negativnih stranskih učinkov. Po nekaterih raziskavah se je približno 60% vseh tistih, ki so prejeli Gardasil soočalo z nekaterimi negativnimi učinki kot npr., glavobol, vročina, slabost, omotica, bruhanje, drisko, mišičnim revmatizmom. Prav tako raziskovalci domnevajo, da lahko obstaja povezava med cepljenjem in večjim tveganjem za prirojene napake pri novorojenih otrocih pri materah, ki so bile cepljene.

Zaskrbljujoče je, da tudi v Sloveniji nekateri zagovarjajo kar vsesplošno cepljenje deklet v starosti od 11 do 14 let, ne da bi se prepričali kakšne so lahko dolgotrajne posledice cepljenja. 11.000 žensk na katerih so v zadnjih letih klinično preizkusili cepivo, je še vedno dosti premalo za utemeljeno govorjenje o varnosti in uspešnosti cepiva. Zato vedno več strokovnjakov poudarja, da je dolgoročno dosti bolj uspešna primerna spolna vzgoja, ki zmanjšuje tveganje za tovrstno okužbo ter preventivni zdravniški pregledi. V zadnjih letih se je z uvedbo preventivnih pregledov za več kot dve tretjini zmanjšalo število raka na materničnem vratu. Preventivni pregledi so tudi dosti cenejši kot npr. enkratno cepljenje, ki stane 354 eurov in ki za štiri leta omogoča zaščito zoper 4 podtipe HPV.

Nihče ne zanika, da je cepljenje lahko koristno in smiselno, vendar je uvedba obveznega cepljenja lahko tudi problematična. Samo starši oz. žene in dekleta so edini, ki se lahko brez prisile institucij in zdravnikov, odločajo za tovrstno cepljenje. Še zlasti ker ni težko ugotoviti, da enkratno cepljenje ni dolgoročna jamstvo, da ne bo prišlo do okužbe s kakšnim drugim podtipom HPV. Takšno cepljenje lahko daje mladim tudi lažen občutek varnosti in je obenem spodbuda, da še prej vstopijo v prezgodnjo spolnost in s tem postanejo še bolj dovzetni za spolno prenosljive okužbe ter nezaželeno nosečnost.

Avtor: dr. Tadej Strehovec

 
< Nazaj   Naprej >

(C) 2006-2008 Šola za življenje, izdelava Tomyco d.o.o.